Yazar : Red Wolf 8 Ocak 2015 Perşembe


Steemit profil : https://steemit.com/@rewossky


Merhaba arkadaşlar bir önceki 3D obje çizimleri hakkında yaptığım anlatıma oldukça ilgi gösterdiniz, bende bu anlatımı hazırlama gereği duydum. Uzatmadan konuya geçelim. 

______________________________________________________________
Bu anlatımda sizlere cam obje çizmeyi değil, mantığı kavramanıza yardımcı olmaya çalışcam. Çünkü cam objelerin şekli şemali her zaman için aynı değildir. Kimisi baskın yapıya sahiptir, kimi daha ince kimisi daha kalındır.  Çizimi de bu değerlere göre ayarlarız.





Cam obje çizimlerindeki gerçeklik temelleri  1 : oran orantının doğruluğu.

Taslak hazırlarken " üff cetvelle çizmiş .s.s. " diyenlere aldırış etmeden cetvel kullanmanızı tavsiye ederim. Çizeceğiniz Bardağa kendinize göre ölçüler verebilirsiniz. 
Örneğin bardağın en tepesi kağıtta 15 cm olucak ise alt tarafı 10 cm kadar olmalı, aşırı bir eğik görünüm olmaz.

Ben yatay veya yamuk çizgiler olmasın diye bardağı ikiye bölerek ölçeklendirdim, siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz.

Aşağıdaki gibi bardağın taslağını oluşturduysanız bir sonraki aşamaya geçebiliriz. 






Dış  hatların belirlenmesi 

Bu işlemde pek anlatılacak bir şey yok.
Bardağın tepesi, dibi ve suyun olduğu kısımları yumurtanın daha baskın hali şeklinde ovallikler vererek oluşturun. 
Örneğe bakarak yaparsanız dahada anlaşılır şekilde işlersiniz.







Gerçeklik değerleri 2 : Camın kalınlık hissinin verilmesi

Bu bakış açısına göre bardağın alt kısımları, sağ ve sol tarafları kalın gözükmektedir. Kalınlığı olabildiğince koyu bir tonla işlemeniz sizin faydanızadır.  Açık tonlar resmi canlı göstermez. 





Aşamaları inceleyin.





Ben bir üstteki fotoğraftaki dip kısmı aşağıdaki gibi basit bir şekilde tamamladım. Birebir aynısını çizmeniz gerekmez, sizde doğaçlama yaparak şekiller verebilirsiniz yeter ki tonlamaları vs.. olduğu gibi aktarın.








Geldik suya, bu da gerçeklik bakımından önemli bir husus lakin cam obje değil bu suya girdiği için okumadan geçebilirsiniz. ( Bardak su dolu olucaksa aşamaları inceleyin. )



Burada derinlik hissini vermemiz lazım.  

Fotoğrafta olduğu gibi ovalliğe paralel bir şekilde karalamalar yapın. Siz bu karalamaları farklı şekilde yorumlayabilirsiniz.
 Dediğim gibi aynısı olmak zorunda değil önemli olan tonlamaları, kalınlık ve derinlik hissini düzgün  şekilde kağıda yansıtabilmeniz.









Bardağın sağ ve sol yanlarına abartılı olmucak şekilde gölgelendirme ekleyiniz. Orta kısımlara doğru azalan bir tonlama uygulayın. 

Not : hafif çizgiler atıp sonra parmağınızla kağıda çizgileri yedirerek gölglendirme yapabilirsiniz, bunu ilk kez yapıcaksanız boş bir kağıtta bir kaç kez denemenizi tavsiye ederim. 











Bir sonraki aşama bardağın tepe kısmı.

 Bu kısımda çok ince çalışmak gerek. Mümkünse bulabildiğiniz en ince uçlu kalem ile fotoğraftaki gibi  paralel  iki çizgi çizip sağ taraflara gittikçe yoğunlaştırın.







Bunların hepsini yaptığınızda basit bir bardak çizimi ortaya çıkıcaktır. Sizin uygulayacağını yöntemler  ve yorumlayışınız ne kadar güzel olursa o kadar gerçekçi bir eser ortaya çıkarırsınız. 



Benden bu kadar, elimden geldiğince sizlere mantığı anlatmaya çalıştım. 
Özetlemek gerekirse cam : kalınlık / koyuluk / parlaklık ve orantıyla ortaya çıkan basit bir şey. Kağıdın beyaz kısmını kullanarak parlaklığı zaten elde edebiliyoruz, koyulukları da girdiğiniz de resim çıkıyor ortaya , bu kadar basit :) 


Notlar

• Koyulukları 8b kalemle girebilirsiniz.
• Diğer kısımları ince kalem (03 veya 05 uçlu kalem) ile yapmanızı tavsiyemdir.
Bu çok önemli : eğer arka plan beyaz olarak kalıcak ise çizeceğiniz fotoğrafın yada karşınıza koyacağınız objenin de beyaz bir zeminde olmasına özen gösterin. Aksi takdirde size farklı yansımalar gözükür ve işin altından çıkamayabilirsiniz.



Bu başlangıç anlatımıdır, ara ara aşamalı bir şekilde paylaşacağım. Çizdikçe gelişirsinizi, iyi çizimler :)
_____________________________________________________________


Anlatım ve çizim baştan sonra bana aittir, izinsiz başka bir yerde yayınlanması tehlikeli ve yasaktır. 

Soru ve istekleriniz için tıklayın >  Facebook / US3RW



{ 1 yorum... read them below or add one }

  1. teşekkürler çok güzel anlatmişsınız çok kolay oldu :))))

    YanıtlaSil

RedWolf'un Bloguna Hosgeldin

- Copyright © < Rw > - Blogger - Designed by RedWolf Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sikayet@torrent-oyun.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde size dönüş yapılıp gerekli bilgi verilecektir.