Yazar : Red Wolf 10 Temmuz 2014 Perşembe


Alıntı  : S3CT0R
Simgem
Binbaşı
Binbaşı
  
Öncelikle 18 yaşından küçükleri ve psikolojisi hassas olanları Ctrl+W ile dışarı alalım. Başka bir yazıda görüşürüz belki.

Uzun zamandır yazı eklemediğimin farkındayım. Araştırmalar maalesefki çok zaman alıyor. Bu yüzden araştırma yazıları çok gecikiyor. Fakat boş bir yazı okumaktansa gerçekten bilgilendirici ve kanıtlı yazılar okumanızı istiyorum. Deepweb en çok ilgi çeken araştırmam olduğundan bu yazımında konusu DeepWeb. Yazı içerisinde sizden gelen maillerdeki sorular, TOR browser hakkında ufak bilgiler, yazının paylaşıldığı ortamlardan gelen sorular ve doğru bilinen yanlışlar gibi şeyler ele alınacak. Direk adres vermeyeceğim fakat bu yazıyı okuduktan sonra deepweb’e nasıl gireceğinizi çözmüş olacağınızı düşünüyorum. Daha öncede söylediğim gibi yanlış kişilere yol göstermek istemiyorum. Eğer okumadıysanız bu yazıdan önce İnternetin Yeraltı Dünyası: Deep Web başlıklı yazımı okumanızı şiddetle öneririm. Fazla uzatmadan yazıya başlayalım.

Yazının geneli daha doğrusu tamamına yakını soru cevap şeklinde olacak. Yazacağım soruların çoğu okuyucularım tarafından gönderilen ve mail ile cevapladığım sorular. Bunları düzenleyerek akıcı bir yazı oluştırmaya çalıştım. Bu yüzden de bazı soruları kendim sorup kendim yanıtladım (Bazılarının bana deli dediğini yazmıştım galiba burda biryerlere )

Seviye kavramından bahsetmişsiniz? Nedir bu seviye kavramları? Oyunladaki leveller gibi birşeymi? Yani levelmi atlıyoruz biz deepwebte? Eğer öyle değilse nasıl 4. seviyeye ulaşabiliyoruz?

Seviye kavramının oyunlardaki level kavramıyla uzaktan yakından alakası yok. Seviyeler bizim siteleri kategorilere, ulaşım teknolojilerine ve şifreleme yöntemlerine göre ayırdığımız sanal bir sınıflandırma. Eski yazılarımıda (2010) işin içine katarsak Türkçe yazılardaki mantıklı seviye sınıflandırmasını ilk yapan kişilerdenim ve kendime ait erişim türü-şifreleme teknikleri üzerine bir seviye kuramım var. (Kopyala-Yapıştırcılar kendilerine ait olduğunu iddia ediyorlar, o değilde ingilizceye çevirip tescilletmeye çalışan çıktı bir tane.) Yabancı kaynakları incelerseniz benim yaptığım seviye sınıflandırması ile farklılıklar olduğunu göreceksiniz. 4. seviyeye yada daha farklı seviyelere ulaşmak için sadece kullandığınız teknolojinin o seviyenin şartını sağlaması gerekiyor. Seviyeler ilerledikçe url şifreleme teknikleri karmaşıklaşmaya başlıyor. Eğer yeterli şartları sağlıyorsanız kendinizi birden 4. seviyedeki bir sitede bulabilirsiniz.

Şifrelemelerden bahsettiniz. Deepwebte bazen şifrelenmiş içeriklere rastlıyorum. Bu neden yapılıyor?

Cevap basit. Uzun bir süre o serverda kalabilmek ve yetkisiz kişilerin bilgiye ulaşmasını önlemek. O bilgiye ulaşan kişiler zaten o şifrelemeyi nasıl çözeceklerini bilen kişilerdir. Çoğu kez şifrelerin çözüm yöntemleri bitcoinler ile satılır.

Uzun bir süre o serverda kalabilmek derken neden bahsettiniz? Yani serverlar sürekli değiştirilmek zorundamı?

Hayır serverlar sürekli değiştirilmek zorunda değil. Fakat tor server olduğu tespit edilen serverlar pek çok veri merkezinde kapatılıyor. Bazı isp’lerde hat erişimini kesiyor. Yani mecburi olarak serverlar sürekli göç ediyor. Hiç bir şey olmasa bile güvenlik amaçlı server adresleri periyodik olarak değiştiriliyor.

Deepweb’te bir arama motoru olmadığına göre kullanıcılar siteleri nasıl buluyor ve adresleri değiştirildiğinde bu sitelere nasıl ulaşılabiliyor?

Deepweb’i normal internetten ayıran bir özellik bu aslında. Genelde deepweb’te sörf yaparak size uygun adresi aramazsınız. Bilgiye ihtiyacınız olur, daha önceden bilgileri içeren adresleri kullanmış birini bulursunuz yada size uygun hidden wikiye ulaşırsınız, adresi tespit edersiniz ve girip bilgiyi alırsınız. Bilgiyi almak için bitcoin ödersiniz yada farklı şeyler yaparsınız, genel olarak hiçbirşey yapmanıza gerek yoktur. Birşeyler yapıyorsanız yada bitcoin ödüyorsanız ve size güvenirlerse o gruba katılmış olursunuz. Adres değiştiğinde server yöneticisi gruba mail atar yada herhangi bir iletişim yolunu kullanarak gruba ulaşır ve size yeni adresi bildirir. Buna en büyük örnek terörist gruplar ve bahis siteleridir. Üst seviye sitelerde adres kolay kolay değişmez ama 3. seviyeden itibaren adresler sıklıkla değişir. Özellikle 4. seviyede saatlik adres değiştiren siteler vardır. Bu yüzden bir site bulduğunuzda bilgiyi çabuk almanız önerilir. Bugün ulaştığınız adrese yarın ulaşamayabilirsiniz. Adresler konusuna ilerledikçe değineceğim.

Deepweb içerisinde arama motoru olmadığını tam olarak söyleyemeyiz. Temel anlamda çalışan arama motorları var deepwebte.

Yani deepweb içerisinde sörf yapmak kolay değil, öyle mi?
Hayır, kesinlikle kolay değil. Seviyelerde ilerledikçe bilgisayar bilginizin artması gerekiyor. Eğer kuantum fizikçisi değilseniz boşuna 5. seviyeyi zorlamayın.

Kimse kontrol etmiyorsa nasıl bu kadar düzenli bir bilgi akışı var?
Deepweb’in şaşırtıcı bir özelliği daha ortaya çıktı işte. Herşey kendi halinde ve normal internetten daha düzenli. Bir siteye girdiğinizde sizi başka siteye yönlenmek zorunda bırakmıyor en azından. İstediğiniz içerik dışında başka bir şeyi görmüyorsunuz. Yasak yok, kısıtlama yok. Belkide bu yüzden orası daha düzgün ve güvenli.

Güvenli mi? Güldürdünüz beni
6 yıl önce bana bunu anlatsalar bende çok korkunç yer neresi güvenli bunun derdim. Sonuçta sistem açıklarının ilk ortaya çıktığı yerlerden, gerçek hackerların, katillerin bulunduğu yerlerden bahsediyoruz değil mi? Ama şu an kullandığınız internetten daha güvenli olduğu kesin. Çünkü ortada sizi takip edebilecek bir arama motoru yada yazılım yok. Takip edilmeniz neredeyse imkansız. Yüzey internette ise durum tam tersi. En basitinden Türkiye’de phorm var sizi fişleyen.

Ben aradığım bilgiye ulaşmak isterken yanlışlıkla katillerin yada pedofililerin arasına düşmem değil mi?
Ortalıktaki yaygın kanıya göre düşersiniz hatta deepweb’in açılış sayfasında direk pedofililer geliyor. Saçmalamayın. Deepweb normal internet değildir. Siz istemediğiniz sürece istemediğiniz bir siteye girmez yada onunla karşılaşmazsınız.

Ama çoğunluk bunun böyle olmadığını söylüyor?
O çoğunluğun %1′i deepwebe hayatında 1 kere girmiş ve bulabildiği eski bir wikiyi kurcalarken o sitelerle karşılaşmıştır. Kalan kısmı ise ikiye ayırabiliriz: Bilinçli olarak deepweb kötü propagandası yapanlar ve %1′lik kısım ile propagandacıların yalanlarına inananlar. İşin garibi bunların tamamı deepweb uzmanı olduğunu iddia ederler. İkinci kısım yani %1′lik kısım ile propagandacıların yalanlarına inananlar saf ve darknet ile yani tanışan kişiler oluyor genellikle. Birinci kısımdakiler ise birileri tarafından tutulmuş kişiler. Deepweb’e girişi engellemeye çalışıyorlar. Bir zaman sonra kendi yalanlarına inanıyorlar ve kendileride korkmaya başlıyorlar deepwebten. Bunun en basit örneği deepweb’in pedofili içeriklerle dolu olduğu yalanı. Yok demiyoruz ama abartıldığı kadarda değil. Operation Darknet’i araştırısanız o tür sitelerin deepweb’te bile sevilmediğini görebilirsiniz.

Neden bu propagandalar yapıyorlar peki? Kim besliyor bunları?
Devletler, büyük şirketler, medya ve daha aklıma gelmeyenler. Bu propagandacıları besleyenler bunlar. Peki neden, ne çıkarları var? Aslında cevap basit. Gerçek bilgiye değil kendi doğrularına inadırmaya çalışıyorlar insanları. Yoksa sizi nasıl kontrol edebilirlerki? Herkesin kirli çamaşırları ortaya döküldüğünde ne olur? Yöneticiler değişir, medya batar. Koltukta kalmak için arkaplanda gizlemeleri gereken şeyler var. En basit örneği: wikileaks belgeleri. O belgeler nerden çıktı zannediyorsunuz?

Yani deepweb korkulacak bir yer değil, öylemi?
Doğru kullandığınız sürece korkmanız için hiçbir sebep yok. Deepweb öcülerin bulunduğu karanlık oda değil. Her ne kadar karanlık içeriğe sahip olsada orası gerçeklerin ortaya çıktığı yer olarak doğdu. Zamanla yeraltına itilen bazı hastalıklı canlılar orayı pis bir yere dönüştürmeye çalıştıysada deepweb halen gerçeklerin ortaya çıktığı bir yer. Sadece biraz dikkat ve sabır istiyor. Şunu unutmayın ki deepwebte bilgi paylaşanlarda sizin benim gibi insan. Deepweb şu an yaşadığımız dünyadan daha tehlikeli değil. Dışarıda halen teröristler intihar saldırıları düzenliyor, büyük kumarhanelerin bodrumlarında Rus Ruleti oynanıyor, mafyalar insanların organlarını satıyor, torbacılar eroin satıyor. Dünya halen tehlikeli, sadece teknoloji gelişti ve bizim yararlandığımız gibi teröristler, mafyalar ve benzerleride bunlardan yararlandı. Aslında deepweb yüzlerce yıldır var. Derin devlet, mafyalar, teröristler, casuslar… ne kadar uzun zamandır varsa deepwebte o kadar süredir var. Sadece iletişim yöntemleri farklıydı. 100 yıl önce posta kuşu vardı, 50 yıl önce telgraf, şimdide internet. Yani gün geçtikçe iletişim hızlandı. Geri kalan herşey aynen devam ediyor.

Site adreslerini bulmak hep zormu?
Değil. Deepweb sürekli güncellenen bir ortam. Bunu defalarca belirttik. Bu yüzden site adresleri sürekli değişebiliyor. Bunları saklamanın en iyi yolu ise paste padler. PasteBin türü padleri “.onion” syntax’ı ile araştırırsanız pek çok listeye ulaşabilirsiniz. Fakat bunlardan pek bir şey beklemeyin. Daha derin wikiler için wiki satıcılarını bulup bitcoin ödemeniz gerekir. O satıcıya ne kadar güvenilir orası ayrı bir tartışma konusu.

Deepweb’in gerçek olduğunu nerden biliyorsunuz? Belki hepiniz yalan söylüyorsunuz, belkide deepweb yok. Varsa bile neden ihtiyaç duyuldu?

İnternetin yaşadığımız dünyanın klonu olduğuna inandım hep. Deepweb puzzle’ın parçalarından biriydi. Gerçek dünyada yeraltı dünyası neyse deepweb’te internet dünyasında o. Gerçek dünyadan farkı ise iletişimin daha hızlı sağlanması. Önceki yazımdada belirttim internet kusursuz bir klon dünya. Tabi puzzle sadece deepweb ve yüzeyden mi oluşuyor halen bilemiyoruz. Ulaşabildiğimiz verilere bakarak şunu kesinlikle söyleyebilirim: 4. seviyeye kadar deepweb var. 5. seviyeye inecek yatırımımız maalesef yok. Fakat ortadan yok edilen araştırmalar 5. seviyenin olduğunu kanıtlıyor. Yapılan araştırmalar maalesef sürekli örtbas ediliyor. Aslında ciddi bir yatırım ve profesyonel bir akademik ekiple 5. seviyeye ulaşmak zor değil. Fakat birilerinin korkusu maalesef buna engel oluyor. Ordaki bilgilerin ortaya çıkması bütün dünyanın dengesinin birden bire değişmesi anlamına geliyor. 3. seviyedeki siteler bile hükümetleri düşürdü zamanında. Gerisini siz düşünün. Normal wikilerle ulaşabildiğiniz alan gerçekten çok kısıtlı. Bunun sebeplerini herkesin wikilere ulaşmasını engellemek, para kazanmak vb. olarak yazabiliriz. Normal wikilerin bazılarıda troll wikilerdir. Bu tür wikilere ulaşan çoğu kişi deepweb’i araştırmayı bırakıyor. İşte deepweb’in sahte sanılmasının asıl sebebi bu. Peki neden herkes bu wikilere ulaşmasın isteniyor? Çünkü bu wikilere ulaşmak isteyenler sadece kullanıcılar değil. Devletlerde bunların peşinde. Tek tek siteleri bulup kapatmakmı daha mantıklı yoksa en az 2000 site adresini bir anda bulmakmı? Bu ve bunun gibi yüzlerce sebep yüzünden deepweb gizli ve zor ulaşılan bir yer fakat kesinlikle var, ilerledikçe kanıtlarımı paylaşacağım.

Ne var bu deepwebte? Neden korkuyorlar o kadar?
Daha öncede açıklamıştım. Ulaşılması istenmeyen her şeyi bulabilirsiniz orda. Yani sadece pislik yuvası bir yer değil. Örneğin geçenlerde kimya ile alakalı çok aradığım fakat bulamadığım bir kitabı e-kitap olarak buldum.Yıllar önce yasaklanmış çok değerli bilgiler içeren bir kitaptı. Sadece bir bölümü adını vermeyeceğim bir ülke tarafından beğenilmediği için 1980′de yasaklandı. Bu ve bunun gibi yüzlerce kitap, filmi müzik, ses kaydı var deepwebte. Tabi devletler bundan korkmuyor. Wikileaks belgeleri, önemli kademelerde bulunan yetkililerin sex kasetleri, illegal işlerin konuşulduğu ses kayıtları, gizli anlaşmalar ve daha yüzlerce şey. Yani onlara göre gizli kalması gereken şeyler açıkta. Sadece bunlarda değil gerçek olmadığına inandırmaya çalıştıkları Tesla projeleri, illumunati belgeleri ve kayıtları, nükleer silahların ve santrallerin belgeleri, istihbarat örgütlerinin çok gizli belgeleri, askeri eğitim kitapları vb. vb. vb. Sadece devletler korkmuyor tabi. Mesela medyacılar yaptıkları büyük yalan haberler için aldıkları paranın kanıtının ortaya çıkmasını engellemeye çalışıyor, Vatikan yasakladığı İncil’lerin e-kitap olarak yayılmasını engellemeye çalışıyor vb. Daha yüzlerce örnek var. Kısaca engellemeye çalışanlar sadece gerçeklerden korkuyorlar.

Peki bu hidden wiki neye benzer? Bizim bildiğimiz wikiler gibimi? Siteler sınıflandırılmış diyorsunuz nasıl bir sınıflandırma bu, seviyeler gibi mi?
Pek çok yabancı kaynak seviye sınıflandırmasını hidden wikiler gibi içeriğe göre yapar. Fakat daha öncede belirttiğim gibi seviyeler sadece işimizi kolaylaştırmak için oluşturulmuş sanal sınıflandırmalardır ve herkes sınıflandırmayı farklı yapar. Hidden wikiler kategoriler şeklindedir ve aradığınızı daha kolay bulabilmenizi sağlar. Bunu 2011′den kalma eski bir wiki üzerinden resimlerle açıklayalım. Buradaki pek çok adres şu an down yani ulaşılamaz durumda:


Kaynak : http://www.cyber-warrior.org/forum/deep-web-daha-derine-yolculuk_493737,0.cwx

Bu Makaleyi Yanıtla

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

RedWolf'un Bloguna Hosgeldin

- Copyright © < Rw > - Blogger - Designed by RedWolf Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sikayet@torrent-oyun.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde size dönüş yapılıp gerekli bilgi verilecektir.