Yazar : Red Wolf 23 Ağustos 2013 Cuma

İzlanda, Türklere duydukları tarihsel nefret yüzünden yıllarca Türkiye'yle diplomatik ilişki kurmadı. Dahası, Türk öldürmek 350 yıl boyunca suç değildi. Peki bu nefretin nedeni neydi?

İzlanda, Türklere duydukları tarihsel nefret yüzünden yıllarca Türkiye'yle diplomatik ilişki kurmadı. Dahası, Türk öldürmek 350 yıl boyunca suç değildi. Peki bu nefretin nedeni neydi?



Jan Janszoon van Haarlem isimli korsan, Hollanda'nın korsanlığı yasaklaması üzerine Cezayir'e sığındı. Müslüman olarak ismini Murat olarak değiştirdi ve Osmanlı Devletine tabii olan Berberi Korsanlarına katıldı.

Jan Janszoon van Haarlem isimli korsan, Hollanda'nın korsanlığı yasaklaması üzerine Cezayir'e sığındı. Müslüman olarak ismini Murat olarak değiştirdi ve Osmanlı Devletine tabii olan Berberi Korsanlarına katıldı.


1627 yılında 15 parçalık filosuyla en önemli seferini İzlanda'ya gerçekleştirdi. İzlanda'yı ele geçiren Küçük Murat Paşa,  genç ve sağlıklı olduğunu düşündüğü 242 esir ve birçok ganimet ile birlikte Cezayir'e döndü.

1627 yılında 15 parçalık filosuyla en önemli seferini İzlanda'ya gerçekleştirdi. İzlanda'yı ele geçiren Küçük Murat Paşa, genç ve sağlıklı olduğunu düşündüğü 242 esir ve birçok ganimet ile birlikte Cezayir'e döndü.Esir alınan kölelerin sadece küçük bir kısmı, yıllar sonra Danimarka Kralının fidye ödemesi karşılığında ülkelerine dönebildi.

Esir alınan kölelerin sadece küçük bir kısmı, yıllar sonra Danimarka Kralının fidye ödemesi karşılığında ülkelerine dönebildi.Esir alınanlardan biri de daha sonraları Tyrkja Gudda lakabı takılan, Guðríður Símonardóttir isimli köylü bir kadındı. Fidyenin ödendiği 1636 yılına dek çeşitli ülkelerde çalıştırılan kadın, ülkesine döndüğünde eşi yaşamını yitirmişti.

Esir alınanlardan biri de daha sonraları Tyrkja Gudda lakabı takılan, Guðríður Símonardóttir isimli köylü bir kadındı. Fidyenin ödendiği 1636 yılına dek çeşitli ülkelerde çalıştırılan kadın, ülkesine döndüğünde eşi yaşamını yitirmişti.İzlanda İstalasının sembolü olan Guðríður Símonardóttir'in hayatı; birçok tiyatro oyununa, romana, hikayeye ve belgesele konu oldu. Son olarak 2001 yılında basılan ve Símonardóttir'in hayatını anlatan kitap aylarca çok satanlar listesinde kaldı.

İzlanda İstalasının sembolü olan Guðríður Símonardóttir'in hayatı; birçok tiyatro oyununa, romana, hikayeye ve belgesele konu oldu. Son olarak 2001 yılında basılan ve Símonardóttir'in hayatını anlatan kitap aylarca çok satanlar listesinde kaldı.Esirlerin bir kısmı İzlanda'ya dönmedi. Bunlardan bazıları Osmanlı Devleti için çalıştı hatta hatırı sayılır mevkilere geldi. Bunlardan biri Jan Asbjarnarson'dı. Bir diğeri Jonsson Vestmann ise Cezayir akıncılarına katılıp Osmanlı Reisi oldu.

Esirlerin bir kısmı İzlanda'ya dönmedi. Bunlardan bazıları Osmanlı Devleti için çalıştı hatta hatırı sayılır mevkilere geldi. Bunlardan biri Jan Asbjarnarson'dı. Bir diğeri Jonsson Vestmann ise Cezayir akıncılarına katılıp Osmanlı Reisi oldu.Bütün bu olanlar İzlandalıları derinden etkiledi. Bu yüzden 350 yıl boyunca, 1970'lere değin, Türk öldürmek suç değildi. İzlandaca'da hala manasını koruyan “Tyrkjaranid” kelimesi ise insan kaçıran Türk anlamına geliyor.

Bütün bu olanlar İzlandalıları derinden etkiledi. Bu yüzden 350 yıl boyunca, 1970'lere değin, Türk öldürmek suç değildi. İzlandaca'da hala manasını koruyan “Tyrkjaranid” kelimesi ise insan kaçıran Türk anlamına geliyor.İzlandalılar olanları halen unutmuş değil. İzlanda, Türk vatandaşlarına vize başvularunda çok fazla zorluk çıkaran hatta Türkiye'de yalnızca fahri konsolosluğu bulunan nadir ülkelerden biri.

İzlandalılar olanları halen unutmuş değil. İzlanda, Türk vatandaşlarına vize başvularunda çok fazla zorluk çıkaran hatta Türkiye'de yalnızca fahri konsolosluğu bulunan nadir ülkelerden biri.İzlandalıların, Türklerden nefret etmesine sebep olan korsanların ise Türk olmaması ayrı bir ironi.

İzlandalıların, Türklerden nefret etmesine sebep olan korsanların ise Türk olmaması ayrı bir ironi.

Bu Makaleyi Yanıtla

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

RedWolf'un Bloguna Hosgeldin

- Copyright © < Rw > - Blogger - Designed by RedWolf Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sikayet@torrent-oyun.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde size dönüş yapılıp gerekli bilgi verilecektir.