Yazar : Red Wolf 10 Temmuz 2013 Çarşamba




Hacker kimdir?

Bilgisayarla ve internetle biraz haşır haşır neşir olmuş herkesin kafalarında bir "hacker" tanımı vardır...

Hacker’ler medyada genellikle yıkıcı, kötü amaçlı bilgisayar kullanıcıları olarak gösterilirler. Acaba gerçekten öyleler mi?

    Hacker’ler bilgisayar dünyasının dahi çocuklarıdır. Bilgisayarlar üzerinde olağanüstü bir yeteneğe ve sıra dışı bir zekâya sahip kişilerdir. Hacker genel kanının aksine sadece "bilgisayar korsanlığı" demek değildir. Günümüzde kabul görmüş iki yaygın hacker tanımı var. Bunların ilki bilgisayar programcılığı, ikincisi de bilgisayar güvenliğini ele alıyor...

    İlk tanım ünlü hacker sözlüğü Argo Dosyası'nın (Jargon File) yazarı Eric Steven Raymond tarafından yapılmıştır.Ona göre,programlanabilir sistemler hakkında sadece gerektiği kadar bilgiyi edinmeyi tercih eden çoğu kullanıcının aksine;sistemlerin ayrıntılarını incelemekten hoşlanan ve sistem yeteneklerini geliştiren kişiye "hacker" denir.Bu tanımlama hacker kavramına tamamen pozitif bir anlam yüklemektedir.Bu açıdan bakıldığında hacker'lar son derece yetenekli ve üretken programcılardır.Programcılık bakımından "hack'lemek" (hack etmek) demek,bir sistemin bilinmeyen sırlarını ortaya çıkarmak ya da sistemi belli bir amaca hizmet edecek şekilde yeniden programlamak demektir.Programcı hacker'lar için hacking "bir programlama problemine hızlı ve zarafetsiz olmasına rağmen işlevsel bir çözüm getirmek" demektir.Raymond'a göre bilgisayar sistemlerine zarar veren kişilere hacker değil "cracker" denir.Raymond aradaki farkı şöyle tanımlar:"Hacker'lar bir şeyler yapar,cracker'lar onları bozar..."

    Programcı hacker'lara örnek olarak Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds , GNU projesinin lideri Richard Stallman ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates gösterilebilir..
    Bu tanım ele alındığında hacker'ların pek de ilgi çekici ve gizemli kişiler olmadığı görülüyor. Ancak medyanın da etkisiyle bu klasik hacker tanımının kullanımı giderek azaldı.

Hacker'ların gizemli dünyası

    İkinci hacker tanımıysa bilgisayar güvenliği alanını kapsıyor. Bilgisayar sistemleri üstün bilgiye ve beceriye sahip, özel taktiklerle sistemlere izinsiz erişim sağlayan kişilere hacker denir. Eminiz ki bu tanım size daha tanıdık gelmiştir. Bizim ele alacağımız konular da bilgisayar güvenliği ile ilgili olduğundan "hacker" terimini kullandığımızda bu ikinci tanımı kastediyor olacağız...

    Hacker'lar serbest bilgiye erişim özgürlüğüne inanırlar. Onların tehlikesi istedikleri bilgiyi edinmek için sisteminize saldırmalarından ve sızmalarından kaynaklanır. Hacker’lara göre iki kere ikinin 4 ettiğini bilmek sizi ne kadar matematikçi yapıyorsa, sistem güvenliğini aşmak ta sizi o kadar hacker yapar. Yani onlar için birincil amaç güvenlik sistemlerini yıkmak değildir, korunan bilgiye erişmektir.

    Gerçek hacker'lar risk almayı severler. Karşılarındaki sistemin güvenliği ne kadar yüksekse, onu kırmaktan o kadar zevk alırlar. Yeni tanıtılan bir güvenlik sistemi, onlar için yeni bir rakip demektir. Hacker’ların yaşları değişkendir. Genellikle programlama konusunda yeteneklidirler ve gözlerden uzak duracak kadar zekidirler. Hacker’lar başarılarıyla övünmeyi sevmezler. Genellikle sahne arkasında çalışırlar ve gizliliğe önem verirler.

    Gizlilik ihtiyacına rağmen bütün hacker'lar yanlız çalışmaz. Kendi aralarında hacker grupları oluştururlar. Fakat bu gruplar içinde bile belli bir oranda gizlilik hakimdir, üyeler birbirlerinin isimlerini bile bilmeyebilirler.Hacker, genel bakışta "normal" diyebileceğimiz bir insan değildir. Hacker’ın en güçlü silahı zekâsıdır. Bir hacker normal bir insandan daha pratik düşünme ve karar verme becerilerine sahiptir; Zaten onu hacker yapan herkesle aynı şeyi düşünmeyişidir. Hacker’lar genellikle bilgisayarlarına olan bağlılıkları nedeniyle sosyal hayattan biraz kopuk olurlar. Her ne kadar bütün hacker'lar için aynı şey söz konusu olmasa da, konuşmaktan ve gezip tozmaktan fazla hoşlanmazlar. Arkadaş çevreleri çok geniş değildir.

    Güvenlik alanında çalışan hacker’ların, yaptıkları iş gereği gizemli bir havaları vardır.Hacker'ların dünyası bilgisayarlara merak salmış herkes için büyük bir merak konusu olmuştur.İnternette aslında hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını öğrenmek,ilk etapta onlardan korkmanıza neden olabilir.Hacker'lardan korunmak ve onlara karşı koyabilmek için hacker'ların nasıl çalıştığını,neler yapabileceklerini,ne tür araçları kullandıklarını ve nasıl kişiler olduklarını bilmelisiniz.İngiliz filozof Francis Bacon'un bir sözü hacker'lar arasında çok popülerdir:"Bilgi güçtür..."

Bu Makaleyi Yanıtla

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

RedWolf'un Bloguna Hosgeldin

- Copyright © < Rw > - Blogger - Designed by RedWolf Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sikayet@torrent-oyun.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde size dönüş yapılıp gerekli bilgi verilecektir.